top of page

AZALEA studie

Categorie: Onderzoek naar hemolytische ziekte

De AZALEA studie is een fase 3 studie met als doel om een beter beeld te krijgen van de  werkzaamheid van een potentieel medicijn (Nipocalimab) bij Hemolytische Ziekte van Foetus en Pasgeborene (HZFP). In dit onderzoek kijken we hoe veilig het nieuwe middel Nipocalimab is voor de behandeling van zwangeren met een risico op ernstige HZFP. We kijken ook hoe nuttig de behandeling is. De behandeling wordt beschouwd als “experimenteel”. Dit betekent dat deze niet is goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met HZFP. Het mag alleen worden gebruikt in een klinisch onderzoek, zoals deze. We vergelijken het effect van nipocalimab met het effect van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof: een ‘nepmiddel’. 
 

Zwangeren kunnen meedoen als ze in het verleden bij een vorige zwangerschap 1 bloedtransfusie (IUT) hebben gehad voor HZFP en nu weer zwanger zijn. Verder gelden nog een heel aantal strikte criteria. Benieuwd of u mee kan doen? Vraag dit na bij uw behandelend verloskundige of gynaecoloog, of neem contact op met de afdeling verloskunde van het LUMC. 

Dit onderzoek vindt plaats in meerdere centra over de hele wereld, maar in Nederland alleen in het LUMC, en wordt geleid door Janssen-Cilag International NV. (EU-CTR nummer: 2022-502629-16).

Betrokken onderzoekers:

Dr. Joanne Verweij, gynaecoloog-perinatoloog LUMC

Prof.dr. Enrico Lopriore, neonatoloog LUMC

Drs. Derek de Winter, promovendus LUMC en Sanquin

Drs. Renske van 't Oever, promovendus LUMC en Sanquin

AZALEA logo.PNG
bottom of page